Homewizard Energylink

Door Deef_K op donderdag 4 april 2013 10:48 - Reacties (22)
Categorie: -, Views: 10.062

Vanwege de onduidelijkheid van de mogelijkheden van de Homewizard Energylink maak ik deze post om wellicht voor jullie het een en ander te verduidelijken.

De EnergyLink brengt inzicht in het energiegebruik naar een nieuw niveau! Speciaal ontworpen door HomeWizard om 'slimme meters' uit te lezen, toont de EnergyLink zowel het elektra- als gasgebruik op een nieuwe overzichtspagina in de HomeWizard app (een HomeWizard is vereist). Daarnaast wordt de teruggeleverde stroom van zonnepanelen geregistreerd zodat je altijd weet wat de panelen hebben opgeleverd. Om helemaal toekomstproof te zijn is er een extra ingang aanwezig, bijvoorbeeld om een oplaadstation voor een elektrische auto aan te sluiten.

Slimme meter

Wanneer je nog geen slimme meter heb dan kun je deze aanvragen, hier zijn echter wel kosten aan verbonden. Het is mij niet bekend hoe deze in rekening worden gebracht.

In mijn geval ging dit via Liander welke weer een extern bedrijf inschakelde om de slimme meter te plaatsen. De aansluiting van het gas en het energie werd door twee verschillende mensen gedaan. Het nam minder dan een uur in beslag.

In 2020 zal vrijwel iedereen in Nederland over een slimme meter beschikken, normaal krijg je vanzelf bericht over de plaatsing. Dit kan echter nog een aantal jaren duren. Daarom is het mogelijk om een 'prioriteitsaanvraag' te doen bij je netbeheerder. Er wordt dan binnen 3 maanden (in de praktijk vaak binnen een paar weken) een slimme meter geplaatst, voor een eenmalig bedrag van §71,40 (voor elektra en gas). Hoeft er enkel een elektriciteitsmeter vervangen te worden, kost dit §66,64

http://s15.postimg.org/r9rtmw423/foto.jpg
In onze meterkast vind je geen modem of homewizard. Ik had in de meterkast totaal geen goed bereik met wifi en de homewizard. Ik heb vervolgens alles via de kruipruimte naar de voorraadkast in de woonkamer gebracht. Nu heb ik direct contact via mijn ipad / iphone / mac.

De energylink is wel aangesloten in de meterkast. Het bereik naar de homewizard, circa 3 meter, is uitstekend. Ik heb nog geen onderbreking gehad.

Waarom de Energylink

Sinds 4 januari zijn mijn vriendin en ik eigenaar van een hoekhuis. Wij komen van een appartement waarbij we onder, naast en boven ons mensen hadden wonen. De verwarming hadden wij zo goed als nooit aan staan omdat er om ons heen genoeg gestookt werd zodat wij het warm hadden.

Omdat we van 65m2 naar 125m2 gingen leek het mij verstandig om het een en ander te automatiseren en gelijk op ons verbruik te laten. Het bleek nogal lastig om de woonkamer op temperatuur te krijgen terwijl de rest van de vertrekken wel lekker warm werd. Aangezien de thermostaat beneden in de woonkamer staat bleef de gasmeter maar lopen en lopen.

Na wat testen en dergelijke bleek de nieuwe designradiator niet goed door te lopen. Toen deze het vervolgens wel deed werd het beneden ook lekker warm.

Aangezien we al een homewizard hadden en zij met de Energylink kwamen leek het ons een goed idee om een nog betere inzage van ons verbruik te krijgen en deze in de komende jaren te vergelijken en in de toekomst ook daadwerkelijk te gaan besparen. Alle kleine beetjes helpen.

Verpakking

De Energylink word in de zelfde style geleverd als de HomeWizard basis station. De verpakking ziet er het zelfde uit en de inhoud is ook op de zelfde manier ingedeeld. Bij de Energylink word netjes een boekje bijgeleverd waarin de installatie instructies staan. Bij de homewizard basis station werd een A4-tje meegeleverd.

Voorkant
De voorkant toont de energylink.

http://s21.postimg.org/oafzvht7r/Energielink.jpg

Achterkant
De achterkant heeft een kleine stukje tekst in het nederlands en engels met wat de mogelijkheden zijn van de Energylink.

http://s21.postimg.org/9h1caqlgn/Energielink_1.jpg

Inhoud

In de verpakking vind je de Energylink, voeding, RJ12 kabel en 2 clipjes voor de S1 en S2 poort. Wanneer je de verpakking openmaakt tref je als eerste de Energylink aan.

http://s21.postimg.org/san57qjon/Energielink_2.jpg

Totale inhoud
In de verpakking zit de energylink, voeding, RJ12 kabel en clipjes voor de S1 en S2 poort.
http://s21.postimg.org/5n7w1l44n/Energielink_3.jpg

Installatie

De Energylink sluit je eerst aan met de RJ12 kabel op de slimme meter P1 poort. In de homewizard app ga je naar nieuwe sensor toevoegen -> energylink. Je drukt vervolgens op toevoegen en kort erna sluit je de voeding aan op de Energylink. Binnen een fractie van een seconde word de Energylink gevonden en word direct je huidige verbruik weergegeven. Let op! Dit zijn niet de waardes 1 op 1 van je slimme meter. De Energylink staat gewoon bij 0.

Wanneer je slimme meter geplaatst word, worden de gegevens van je oude meter niet overgenomen. De slimme meter begint ook op 0 voor zowel je energieverbruik als gasverbruik

Weergave

Wanneer je de Energylink geinstalleerd heb is dit het eerste scherm wat je krijgt te zien. Je ziet het huisje met het groene balkje voor de opbrengst van je zonnepanelen. In de oranje balk vind je het live verbruik van je stroomnet. Deze word ook gelijk weergegeven. Daaronder vind je met symbolen totale kWh, opbrengst zonnepanelen, dagverbruik kWh en je gasverbruik.

Daaronder vind je een grafiek met het live verbruik watt. Door deze grafieken kan je scrollen.

http://s21.postimg.org/xoqit0ysn/Energielink_4.jpg

Wanneer je op een symbool drukt krijg je een pop-up schermpje met een grafiek van je verbruik. Je kunt hierbij de dag, maand en jaarweergave raadplegen. Dit is ook weer via social media te delen.

http://s21.postimg.org/vlg3lcyzr/Energielink_5.jpg

HomeWizard menu

In het menu van de HomeWizard kan je de Energylink ook kiezen als sensor. Je krijgt dan een volledige weergave van de Energylink.

http://s21.postimg.org/mrp749c13/Energielink_6.jpg

Je kunt hier precies het zelfde als in je hoofdscherm echter kan je in deze weergave ook vergelijkingen raadplegen.

http://s21.postimg.org/66hkolkx3/Energielink_7.jpg
Bij deze vergelijkingen zie je het verbruik, dagtotaal, minimaal verbruik en maximaal verbruik. In deze weergave kun je niet je gasverbruik terug vinden. Je kunt deze vergelijkingen ook sorteren op de volgorde die jij wenst. Je kunt echter niet de S1 en S2 weergave verwijderen als je deze niet gebruikt.

Aangezien ik de Energylink net pas heb kan ik jullie niet vertellen hoe we straks een duidelijk overzicht hebben met je maandverbruik. Om geld te besparen wil je een mooi tabel met een vergelijking tussen bijvoorbeeld april en mei met de kostenbesparing in procenten. Dit voor je energie en gasverbruik. Of HomeWizard hier nog op in gaat spelen of dat dit wel mogelijk is naar meerdere maanden verbruik is mij niet duidelijk.

http://s21.postimg.org/n9kck41lz/Energielink_8.jpg
In deze weergave kun je ook weer scrollen door de grafieken.

edit:
04-04 motivatie toegevoegd.

Volgende: NZBGet + Sickbeard geeft me hoofdpijn 01-'14 NZBGet + Sickbeard geeft me hoofdpijn
Volgende: Nieuw huis, homewizard automatisering 3 01-'13 Nieuw huis, homewizard automatisering 3

Reacties


Door Tweakers user RoadRunner84, donderdag 4 april 2013 12:33

Ik wil helemaal geen slimme meter! Kan ik niet mijn oude LED puls meter aansluiten via die S1 of S2 poorten? Kan ik daar ook mijn oude gasmeter op aansluiten?

Door Tweakers user Deef_K, donderdag 4 april 2013 12:47

De S2 poort heeft wel meer mogelijkheden dan de S1 poort. De S1 poort is voor zonnepanelen, de S2 poort is om een specifiek deel te meten met betrekking tot wattage. Ik zelf zie hier geen mogelijkheden om de oude LED puls meter op aan te sluiten gezien deze gekoppeld zijn aan een kWh meter.

Bij een slimme meter zit de gasmeter gekoppeld aan de electriciteitsmeter.

Is de Wattcher niet iets voor je? Je kunt dan alleen je gasverbruik niet meten.

Door Tweakers user onok, donderdag 4 april 2013 13:54

Of je neemt gewoon een youless: http://www.youless.nl/
En daar kun je ook je gasverbruik mee meten (je moet er dan wel 2 aanschaffen, 1 voor electra en 1 voor gas)

Door Tweakers user messed-up, donderdag 4 april 2013 14:26

En wat is het voordeel van slimme meters ?
Ga je nu in de kou zitten, niet meer douchen, geen tv meer kijken, geen computers meer gebruiken etc. etc. om die slimme meters een lager verbruik te laten tonen ?

Door Tweakers user Deef_K, donderdag 4 april 2013 14:42

@messed-up,

Bedankt voor je reactie, deze weblog is alleen niet bedoeld om een discussie te voeren over wel of geen slimme meter.

Door Tweakers user analog_, donderdag 4 april 2013 15:14

Lijkt me nochtans de plek om je motivatie achter je aankoop te verspreiden. Waarom wil je dit weten, wat ben je ermee. Ik vraag me eigenlijk al tijden hetzelfde af sinds dit actief is geworden in de fora. Dat het je bewuster maakt kan ik prima geloven en dat je er spaarzamer van gaat leven.

Door Tweakers user JoostVerh, donderdag 4 april 2013 17:04

analog_ schreef op donderdag 04 april 2013 @ 15:14:
Lijkt me nochtans de plek om je motivatie achter je aankoop te verspreiden. Waarom wil je dit weten, wat ben je ermee. Ik vraag me eigenlijk al tijden hetzelfde af sinds dit actief is geworden in de fora. Dat het je bewuster maakt kan ik prima geloven en dat je er spaarzamer van gaat leven.
Het is gewoon heel leuk om die gegevens te verzamelen als je energiebewust bent of wilt besparen op je energierekening, en zeker als je zonnepanelen hebt zoals ik kun je overal waar je bent zien wat ze produceren en geproduceerd hebben, verder bied de Homewizard nog veel meer mogelijkheden op KAKU gebied etc, en ze zijn nu aan het werken aan een thermostaat, en dat alles in 1 systeem!

Door Tweakers user QinX, donderdag 4 april 2013 18:56

messed-up schreef op donderdag 04 april 2013 @ 14:26:
En wat is het voordeel van slimme meters ?
Ga je nu in de kou zitten, niet meer douchen, geen tv meer kijken, geen computers meer gebruiken etc. etc. om die slimme meters een lager verbruik te laten tonen ?
Kort en krachtig, om je bewuster te laten zijn van het energie en gas verbruik van je huis.
Je hoeft niets te doen, maar als je opmerkt dat je 50Wh kunt besparen een paar dingentje te tweaken dan doe je dat vaak toch wel, niets moet alles mag.

Door Tweakers user barrokok, donderdag 4 april 2013 19:58

Ziet er goed uit, ben ook voornemens een Energylink te kopen, de slimme meter hangt inmiddels.

Wat me opvalt is dat als je geen zonnepanelen hebt, of een S1, S2 aansluiting er in de overzichten veel dingen staan die geen data hebben. Dat zou mij storen!

Is het ook mogelijk deze uit te schaken, dus alleen de schermen/grafieken te zien van wat je aangesloten heb?

Verder lijkt de mogelijkheid je verbruik te vergelijken met de dag/periode/maand/jaar ervoor ook erg leuk.

Door Tweakers user Deef_K, donderdag 4 april 2013 20:38

@barrokok, dit is niet mogelijk. Je kan ze wel sorteren maar niet verbergen.

Door Tweakers user Pietje NL, donderdag 4 april 2013 21:29

Let op! Dit zijn niet de waardes 1 op 1 van je slimme meter. De Energylink staat gewoon bij 0.
Hoe word dit bedoelt? Ik neem aan dat de standen uit het telegram van de meter worden gehaald? Of begint de Energylink zelf de standen bij te houden, berekend uit de binnengekomen verbruikswaarden elke 10 seconden?

Door Tweakers user Deef_K, donderdag 4 april 2013 21:54

Het 2e.

Voorbeeld:
Je slimme meter staat op 1000kWh totaal verbruik., wanneer je de energylink aansluit op je homewizard begint de energylink gewoon vanaf 0. Hij neemt niet de actuele waardes over.

[Reactie gewijzigd op donderdag 4 april 2013 21:54]


Door Tweakers user Pietje NL, donderdag 4 april 2013 22:25

Dat is jammer, want wat er tussen de 10 seconden gebeurt word dus niet opgeslagen?
Dat zou betekenen dat je standen en de stand die homewizard weergeeft compleet anders worden.

Door Tweakers user JoostVerh, donderdag 4 april 2013 23:57

Nee hoor die zijn behoorlijk accuraat heb ik inmiddels geconstateerd.

Verder zijn de waarden van de zonnepanelen natuurlijk van de puls (S1) kwh meter en die is ook zeer nauwkeurig.

De gashoeveelheid is letterlijk het verbruik van wat op de slimme meter geregistreerd wordt maar dat is logisch.

Door Tweakers user djeck, maandag 8 april 2013 08:40

Cool thanks voor deze info! Zit er ook sterk aan te denken zo'n systeem aan te schaffen. Vind het alleen jammer dat de P1 poort niet de Zonneopbrengengst kan weergeven. Aangezien mijn zonnepanelen niet op een aparte groep zitten wordt dat nog een uitdaging om dat aan te sluiten :/

Door Tweakers user JoostVerh, maandag 8 april 2013 13:39

Je hebt dan twee mogelijkheden ofwel zet je die kwh meter tussen de leidng die van de omvormer afkomt, je hebt daar zelfs kleine verdeelkastjes voor van 1 module (zie bijvoorbeeld conrad) of je gebruikt een watcher als je omvormer een pulsled heeft maar dan wordt het niet meegenomen in de energylink schema's

Door Tweakers user Deef_K, maandag 8 april 2013 20:24

Heeft de omvormger niet toevallig een S poort?

Door Tweakers user man_rot, dinsdag 23 april 2013 16:37

ik heb inmiddels ook de energylink, en vraag me af of jij de kwh meter er tussen hebt geplaatst met de s1 aansluiting??

Door Tweakers user Deef_K, dinsdag 23 april 2013 16:38

@man_rot,

Nee dat heb ik niet.

Door Tweakers user man_rot, woensdag 24 april 2013 10:26

ik heb de kwh meter inmiddels zelf werkend.
leuk om te zien hoeveel je produceert en meteen wat je netto terug levert ;)

Door Rene, zondag 2 juni 2013 18:08

Zojuist het basispakket Homewizard geinstalleerd en tevens de energylink. Basispakket werkt prima maar krijg de energylink op geen enkele wijze gekoppeld ondanks opvolgen instructies (eerst knop koppelen indrukken en daarna stekker in stopcontact). Wel zichtbaar dat ie goed gemonteerd is aan de slimme meter maar koppeling lukt dus niet. Hangt op 3 cm afstand van Homewizard. Iemand een andere oplossing??

Door GerardL, zaterdag 20 juli 2013 18:41

Pakket ontvangen en het basispakket Homewizard geinstalleerd en tevens de energylink.
Alles was binnen 15 min aan de praat.
Daarna de thermometer toegevoegd en gekoppeld.
Alles werk hier perfect.
Vervolgens de 2 schakelunits toegevoegd en ik kan alles vanuit mijn Iphone 4 volgen en sturen.

Reageren is niet meer mogelijk